Det senaste inom hälsa verkar vara de fermenterade dryckerna. Du kan läs mer om dem bl.a här, jag var ju så klart tvungen att testa. Jag utgick från detta recept här och gjorde mig en egen variant av Fermenterad Fläderdryck, nyttigare och med betydligt mindre socker än vanlig Flädersaft. Jag tycker smakerna kom fram fint från flädern. Tror det hade passat med kanske 2-3 citroner, jag hade tyvärr bara 1 hemma så den gav inte så mycket smak. Eftersom jag slängt det mesta sockret hemma hade jag bara lite farinsocker, därför blev det en ganska mörk färg på drycken. Det går säkert att krydda med precis vad man vill och känner för. Tror det får bli en glöggvariant till jul sen.
Ingredienser Fläderdryck
2-3 st citroner1 cm finhackad ingefära
ca 10-15 klasar fläderblommor
1 dl socker
1,2 dl vassle
2 liter vatten
1 st 2 liter glasburk, med tättslutande lock
Börja med att förbereda vasslen ett par timmar innan, om du inte har detta klart redan.
Rensa sedan blomklasarna och lägg dem i en porslinsskål tillsammans med socker. Koka upp 0,7 liter vatten med vattenkokare och slå detta över blommorna och rör tills allt socker löst upp sig och blommorna är mjuka. Låt svalna något och häll sedan över 1l kallt vatten. Känn efter så det inte är för varmt och skadar de goda bakterierna.
Pressa citronerna och hacka ingefäran, lägg dessa med citronsaften och vassle i glasburken. Slå sist över fläderblommorna med socker och vatten. Rör om och fyll på vatten så det täcker. Stäng locket, låt sedan glasburken stå och vila i rumstemperatur i två dygn. Efter två dygn silar du bort blommorna och häller du över drycken i saftflaskor och ställ sedan in i kylskåpet. Det går också att dricka direkt, med en isbit blir den riktigt frisk och god. Men efter 3-4 veckor i kylen blir den också lätt kolsyrad.
Ingredienser Vassle
1l ekologisk yoghurt 3,8-4,5%Metallsil eller durkslag, bunke och ren handduk
Placera ett durkslag ovanför en bunke, lägg handduken i durkslaget och töm därefter yoghurten i handduken. Låt det sedan stå och droppa i kylen över natten. Efter nån timme eller två får du tillräckligt för att göra ovan dryck. Det som sedan blir kvar i handduken blir riktigt krämigt och är perfekt att göra t.ex. tatziki på eller krydda som färskost.
foto: Living by Miriam
A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Att fermenterade drycker skulle vara så hälsosamma visste jag inte... Fjolårets älgörtsdricka blev fermenterad och riktigt god! Tack för tipsen och receptet./Helena
SvaraRaderaJa men visst, de är fulla av goda bakterier för magen :-)
RaderaSpännande med fermenterade drycker, det är väl egentligen detsamma som jästa drycker va? Är det själva jäsningen som gör att man inte behöver så mycket socker tro?
SvaraRaderaLåter hur som helst spännande, jag måste testa.
Ja precis, jäsningen gör att de goda bakterierna "äter" upp sockret så det blir mindre kvar till oss. I övrigt blir det ju inte alls lika söt som en vanlig saft, men med mycket smak. Man kan även fermentera grönsaker. Lycka till och hoppas det smakar :-)
RaderaSpännande med fermenterade drycker, det är väl egentligen detsamma som jästa drycker va? Är det själva jäsningen som gör att man inte behöver så mycket socker tro?
SvaraRaderaLåter hur som helst spännande, jag måste testa.