Sist jag var på Föräldragrupp gick jag förbi biblioteket på vägen hem och lånade Smakäventyret av Ann Fernholm. En riktigt intressant bok måste jag säga. Perfekt julkapp till alla småbarnsföräldrar. Har lärt mig massor av den bl.a:
Att barn som ammas får "smakvariation" via bröstmjölken av det vi äter. Livsmedel vi äter går över i mjölken och skapar en naturligt smakvariation och lär barnet tidigt vad "vi i familjen" äter. Till skillnad från barn med ersättning som får samma smak hela tiden. Därför kan dessa barn vara lite mer kinka med maten i början.
Att ge barnet av vår egen mat (det hade jag tänkt), industrimat är inte på något vis bättre.
Att industrimat kan vara sockrad med fruktjuice, över den rekommenderade max intag/dag.
Ju mer smakvariationer ett barn får prova, desto mer vågar den prova.
Att barn måste lära sig svälja (de är vana att amma eller dricka ersättning) och de måste lära sig tycka om olika smaker, pröva mins 8 gånger innan man ger upp med en smak.
Om man behöver ge barnet frukt för magens skull så ge färsk istället för burk. Då färska innehåller mer fibrer. (Prova annars strö fiberhusk över maten).
Vid ca 2 års ålder kommer en "mattrots"/Neofobi och då är det mycket svårt att få barnet att prova nya smaker, pröva därför så mycket som möjligt innan dess.
Skippa vällingen, ge ersättning eller amma istället.
Att man kan förebygga allergi genom att ge allergener tidigt som t.ex. fisk, ägg, mjölk, nötter och frön. (Gäller i övrigt friska barn).
Boken ger massa tips på "matvägrande"/ barn med Neofobi (en fobi för nya saker eller upplevelser).
Att vissa förskolor tillämpar Sapere för att väcka barns nyfikenhet till mat.
Att barn som ammas får "smakvariation" via bröstmjölken av det vi äter. Livsmedel vi äter går över i mjölken och skapar en naturligt smakvariation och lär barnet tidigt vad "vi i familjen" äter. Till skillnad från barn med ersättning som får samma smak hela tiden. Därför kan dessa barn vara lite mer kinka med maten i början.
Att ge barnet av vår egen mat (det hade jag tänkt), industrimat är inte på något vis bättre.
Att industrimat kan vara sockrad med fruktjuice, över den rekommenderade max intag/dag.
Ju mer smakvariationer ett barn får prova, desto mer vågar den prova.
Att barn måste lära sig svälja (de är vana att amma eller dricka ersättning) och de måste lära sig tycka om olika smaker, pröva mins 8 gånger innan man ger upp med en smak.
Om man behöver ge barnet frukt för magens skull så ge färsk istället för burk. Då färska innehåller mer fibrer. (Prova annars strö fiberhusk över maten).
Vid ca 2 års ålder kommer en "mattrots"/Neofobi och då är det mycket svårt att få barnet att prova nya smaker, pröva därför så mycket som möjligt innan dess.
Skippa vällingen, ge ersättning eller amma istället.
Att man kan förebygga allergi genom att ge allergener tidigt som t.ex. fisk, ägg, mjölk, nötter och frön. (Gäller i övrigt friska barn).
Boken ger massa tips på "matvägrande"/ barn med Neofobi (en fobi för nya saker eller upplevelser).
Att vissa förskolor tillämpar Sapere för att väcka barns nyfikenhet till mat.
foto: Living by Miriam
/affiliatelänkar
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
/affiliatelänkar
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
Följ bloggen på:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.
/Miriam