5 januari 2018

Nyttig frukost - Miriams dundergröt

Sedan jag fick reda på att jag inte tål ägg har frukosten blivit ett ganska stort bekymmer. Ägg har varit en sådan självklar del av främst frukost att det verkligen är svårt att hitta något annat. Gärna något som går fort och är enkelt också. Så nu har jag i alla fall hittat på en gröt som jag gör storkok av och har ståendes i kylen i färdiga glasburkar. Lätt att ta fram och plocka med till jobbet. Den går att justera så klart till det man själv gillar och tål, men grunden är glutenfri och basen är på bovete och nyttiga durrakorn. Den här gröten är också perfekt till barn och mycket nyttigare frukost än köpt färdig gröt eller enbart havregryn.


Miriams Dundergröt

3-5 portioner

1,5 dl bovetekorn
1 dl durrakorn
0,5 dl quinoa

1 dl havregryn
3 msk psylliumfrön
0,5 dl riven kokos
0,5 dl sesamfrön med skal
0,5 dl kokosolja

Toppa med valfria kryddor som kanel och kardemumma, hackade nötter och bär.

Börja med slå på en vattenkokare med max vattenmängd och en kastrull med ca 1,5l vatten.
Skölj bovete i en sil i först kallt vatten, sedan kokhettvatten (från vattenkokaren) och sist kallt vatten igen.
Koka bovete, quinoa och durra i ca 20 min. Skumma av om det behövs.
Häll av om det verkar vara för mkt vatten eller tillsätt mer, det ska vara rätt blött som äppelmos i konsistensen.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om. Låt stå och svälla några minuter.
Servera med t.ex havremjölk, toppad med kanel och blåbär.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...