3 mars 2019

Glutenfritt bönbröd

Det är sällan det skrivs om glutenfria alternativ i tidningar som ICAs Buffé, så jag blev väldigt glad när jag hittade deras mörka bönbröd. Helt glutenfritt och med lägre GI i och med att bönor används istället för mjöl. Att det även är äggfritt är också trevligt då annars många glutenfria recept använder ägg som "bindemedel".

Jag kunde såklart inte låta bli att göra om det lite, dels för att min dotter inte gillar stora bitar av nötter och dels för att jag vill ha det så enkelt som möjligt.



1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
2 dl kokande vatten
1/2 dl flytande honung
3 dl havregryn
0,5 dl teffmjöl + extra att strö över brödet
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl yoghurt (3%)  eller koksmjölk
1 dl strimlade torkade aprikoser eller russin

Sätt ugnen på 200°C.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa bönor, honung och yoghurt slätt med en stavmixer.

Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter.  
Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och rör till en jämn smet.
Blanda sist ner aprikoser eller russin.
Tryck ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev. mot slutet med folie.
Låt vila i formen med bakduk över, ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...