27 september 2013

Äppelkaka-lchf

Nu är det snart helg igen och då vill jag bjuda er på en äppelkaka (lchf). En med lite mindre socker/kolhydrater och glutenfritt för oss med känsliga magar och viktbekymmer. Äpplen är ju annars lite svåra för magen om de är råa och lite höga i kolhydratvärde (12,4g/100 gram). Men det är ju upp till var och en vad man tål och inte. Vi är alla unika. Jag kan äta frukt i mat ibland. Men jag tar aldrig ett äpple som "mellanmål".

Äppelkaka lchf

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,5 dl linfrön
0,5 dl hackade mandlar och valnötter
1 msk kokossocker (eller valfri sötning)
0,5 dl vispgrädde 40%
4 ägg
3 äpplen
1 cm ingefära
50 g smör
kanel, kardemumma

Sätt ugnen på 200*C (ej varmluft).
Smörj en form. (Jag tog en rak brödform).
Kärna ur äpplena och skär i små bitar, jag behöll skalet.
Stek äpplet i smör i några minuter så de blir lite mjuka. Pudra över valfri mängd kanel och kardemumma.
Skala och hacka/riv ingefäran fint.
Smält smöret.
Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt. Rör ner smält smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna + ingefära och ev. extra kanel/kardemumma för sig och rör sedan ner det i äggblandningen, blanda väl.
Fördela därefter hälften av äpplena i botten på formen, häll över smeten och tryck ner resterande äpplen på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt kakan vila lite innan servering för att inte smula så mycket.

Servera med vispad grädde blandad med turkisk yoghurt smaksatt med vaniljpulver eller egen vaniljglass.






photo and recepie by Miriam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...